Loading...
 

2.Εξοπλισμός και Portable Operation

Forums > 2.Εξοπλισμός και Portable Operation> Toponavigator for Android

Toponavigator for Android

SV1COX

Για όσους κινούμαστε σε ορεινούς όγκους τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον χάρτη με ισοϋψείς καμπύλες. Για αυτό το λόγο η εγκατάσταση ανάλογων χαρτών ήτανε από πάντα το ζητούμενο στα χαρτογραφικά GPS.

Όπως πολλοί γνωρίζουμε, το μεγαλύτερο μέρος του SOTA στην Ελλάδα στήθηκε στο TOPONAVIGATOR V3.0 (είχε ευγενικά παραχωρηθεί δωρεάν) και στους χάρτες της Ανάβασης, που οι δημιουργοί τους είναι συνάδελφοι, συνεργάτες και καλοί φίλοι.

Το αξεπέραστο, μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, προϊόν της πολύχρονης πορείας τους, πάνω στο οποίο σήμερα βασίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό (θα έλεγα το σύνολο) των δραστηριοτήτων και σπορ στη φύση (outdoor activities) μπορούμε και το αξιολογούμε καθημερινά. δωρεάν, στο σύνδεσμο:
http://www.toponavigator.com/topoguide/ .

Πρόκειται για ένα προϊόν και μια δουλειά που, ειδικά σε όσους γεράσαμε διαβάζοντας τοπογραφικούς χάρτες, προκαλεί πραγματικά συγκίνηση και θαυμασμό.

Αυτή η διαδικτυακή πλατφόρμα ενημερώνεται και εκσυγχρονίζεται συνεχώς ενώ, πάνω της, στήθηκαν μια σειρά από εφαρμογές για συσκευές με OS Android που καταργούν στην πράξη την ανάγκη της αγοράς ενός ακριβού εξειδικευμένου χαρτογραφικού GPS (πέρα τα πλεονεκτήματα της αντοχής που το τελευταίο συνεχίζει να διαθέτει σε σύγκριση με τις συσκευές android).

Image


Στις αρχές του χρόνου, σε 3 διαδοχικές εξορμήσεις στην Πελοπόννησο, χρησιμοποιήσαμε για χάρτη την εντελώς δωρεάν εφαρμογή Hiking in Peloponnese, http://topoguide.gr/app_demo.php?app=pelop_demo που, ανάμεσα σε άλλα, μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε offline στην συσκευή μας όλο το χάρτη της Πελοποννήσου σε πλήρη ανάλυση.

Ήταν 3 όμορφες περιηγητικές εκδρομές στην ορεινή Αργολίδα και την Μάνη με απίστευτες offroad παρακάμψεις και προσέγγιση κορυφών που η εφαρμογή τις έκανε παιχνιδάκι.

Ορμώμενοι από αυτή την εμπειρία αποφασίσαμε να αγοράσουμε την πλήρη έκδοση του Toponavigator 6 για Android για το (αστείο σε σύγκριση με την αντίστοιχη δαπάνη άλλες εποχές) αντίτιμο των 40.00 Ευρώ.

Μπορείτε να κατεβάσετε την δωρεάν (demo) έκδοσή του από το Google play store και να τη δοκιμάσετε.

Image



Δέχεται απροβλημάτιστα τα tracks που πιθανά δημιουργήσετε στο sotamaps.org ενώ με τη βοήθεια της anadigit έχουμε διαθέσιμο και αρχείο WPs με όλες τις κορυφές (SUMMITS) για αυτόματη εισαγωγή.

Image


Η αλήθεια είναι ότι η αισθητική και η εργονομία των εφαρμογών OS Android δεν με ικανοποιούν, σαν προγραμματιστής όμως κατανοώ τις αιτίες (πλήθος συσκευών με διαφορετικό μέγεθος και δυνατότητες οθόνης με ένα OS που εξελίσσεται και αλλάζει συνεχώς).

Ταυτόχρονα, πιστεύω, ότι με τα σημερινά δεδομένα στις κάρτες SD, είναι πρακτικά αδύνατο να "κατεβάσουμε" όλο το χάρτη της Anadigit για offline χρήση (40GB) αλλά διαθέτει μια έξυπνη λειτουργία ώστε όταν δημιουργούμε μια πλοήγηση (δημιουργία μόνο online) μας δίνει τη δυνατότητα να κατεβάσουμε αυτόματα το τμήμα του χάρτη που συνδέεται με αυτή, ενώ, παράλληλα, μπορούμε να κατεβάσουμε και όλα τα tiles του χάρτη που έχουμε στο παράθυρο της οθόνης (όλο τον Παρνασσό για παράδειγμα ή όλη την Στερεά Ελλάδα). Με αυτό τον τρόπο μπορούμε πάντα να έχουμε offline όποιο τμήμα του χάρτη χρειαζόμαστε ενώ έχουμε κατεβάσει την πιο ενημερωμένη έκδοση του χάρτη για την περιοχή που μας απασχολεί. Δηλαδή, να έχουμε όλο το χάρτη της Ελλάδας στη συσκευή μας δεν είναι με κανένα τρόπο το «ζητούμενο» (κάθε φορά θα έπρεπε να ενημερώνουμε 40Gb).

Image



Δοκιμάσαμε την εφαρμογή σε μια μεγάλη περιηγητική εκδρομή στην Στερεά Ελλάδα (Android tablet, KitKat 4.4, 8”) με ενεργοποίηση 2 κορυφών και μείναμε πολύ ικανοποιημένοι. Δεν χαθήκαμε ούτε μια φορά, είχαμε πάντα εποπτεία της ποιότητας του δρόμου και της κλίσης στο πεδίο που θα κινηθούμε και, όλης της απαραίτητης γεωπληροφορίας για να είναι το ταξίδι ασφαλές και ευχάριστο. Είχαμε δηλαδή έναν λεπτομερή, ενημερωμένο, σύγχρονο τοπογραφικό χάρτη για όλη την περιοχή που κινηθήκαμε (500 χιλιόμετρα κυκλική διαδρομή).

Διαθέτει λειτουργία αυτόματου zoom έτσι ώστε όταν κινούμαστε γρήγορα η κλίμακα να μικραίνει και να βλέπουμε μεγαλύτερο τμήμα χάρτη ενώ, στα δύσκολα σημεία που κινούμαστε πιο αργά, να μεγαλώνει δίνοντας μας την απαραίτητη πληροφορία να βγούμε από το δύσκολο σημείο που πιθανά μας επιβραδύνει.

Η πλοήγηση στους απομακρυσμένους ορεινούς όγκους ήταν τόσο απροβλημάτιστη που όσοι ακολουθούσαν σε άλλα οχήματα δυσκολεύτηκαν να πιστέψουν ότι δεν είχαμε ξαναεπισκευτεί το σημείο.

Σε μια μόνο εκδρομή φυσικά και δεν εντοπίσαμε ακόμα θέματα που μας δυσκόλεψαν ή σημεία που θα θέλαμε τροποποίηση στη λειτουργία της εφαρμογής ή προσθήκες, αλλά το σίγουρο είναι ότι, αν υπάρξουν, ο Τριαντάφυλλος θα ανταποκριθεί ανάλογα.

.

Image


Το Toponavigator για Android είναι η απόλυτη, οικονομική, λύση πλοήγησης στις κορυφές που αναζητούσαμε.

Καλές , δυνατές περιπέτειες,
73, Πάνος, SV1COX


Show posts:
 
Show php error messages