Loading...
 

Radio Mobile Primer

Συγγραφέας: Panos, SV1COX - Published At: Σαβ 18 of Μαϊ, 2013 15:23 EEST - (2677 Αναγνώσεις)

Το Radio Mobile είναι ένα πρόγραμμα φτιαγμένο από ραδιοερασιτέχνη και προορίζεται για ραδοερασιτέχνες. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος του υψηλού βαθμού παραμετροποίησής του. Η χρήση του είναι ένα μικρό project από μόνη της.

Οι λειτουργίες του διακρίνονται σε 3 κύριες κατηγορίες:

1. Εργαλεία που έχουν να κάνουν με την απεικόνιση (χάρτες). 2. Εργαλεία που έχουν να κάνουν με ραδιοδίκτυα, ραδιοκάλυψη κλπ. 3. APRS

Χρήση Τοπογραφικού Χάρτη

Συγγραφέας: Panos, SV1COX - Published At: Σαβ 18 of Μαϊ, 2013 15:09 EEST - (1410 Αναγνώσεις)
Πεζοπορία-Ορειβασία

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ την απόσταση και την υψομετρική διαφορά 2 σημείων μπορούμε χοντρικά να εκτιμήσουμε το χρόνο μετακίνησής μας. Ο χρόνος αυτός, ανάμεσα σε πολλά άλλα,εξαρτάται και από τοφορτίο που μεταφέρουμε. Η συχνή χρήση του χάρτη στις μετακινήσεις μας στην ύπαιθρο μας δίνουν σιγά σιγά την εμπειρία ώστε να μπορούμε να εκτιμήσουμε τους χρόνους της μετακίνησής με καλύτερη ακρίβεια.

ΤΥΠΩΜΕΝΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ

Συγγραφέας: Panos, SV1COX - Published At: Πεμ 23 of Feb, 2012 08:26 EET - (8645 Αναγνώσεις)
Κατασκευές

Μια απλούστατη, γρήγορη και φθηνή διαδικασία για να φτιάξετε τα δικά σας τυπωμένα κυκλώματα, ούτε φωτοευαίσθητες πλακέτες, ούτε ειδικά χημικά, απλά ένα κομάτι πλακέτας, ενας εκτυπωτής με γραφίτη (οποιοσδήποτε laser ασπρόμαυρος ή φωτοτυπικό) και χημικά από το Super Market.

Κατασκευάστε τα δικά σας paddles για το βουνό.

Συγγραφέας: Panos, SV1COX - Published At: Παρ 19 of Aug, 2011 12:33 EEST - (2754 Αναγνώσεις)
Κατασκευές

Ενα χειριστήριο για πομποδέκτες με ενσωματωμένο keyer με κόστος γύρω στα 5 ευρω (συμπεριλαμβανομένου και του καλωδίου) και με κοινά εξαρτήματα που μπορείτε να προμηθευτείτε οπουδήποτε.

ΚΟΝΕΚΤΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ

Συγγραφέας: Panos, SV1COX - Published At: Σαβ 19 of Μαρ, 2011 16:42 EET - (5475 Αναγνώσεις)
Operating

Στο portable operation χρειαζόμαστε ένα κατάλληλο κονέκτορα για να συνδέουμε τα μηχανήματα με την ή, όπως είναι το ΄σύνηθες, με τις περισότερες από μια μπαταρίες μας.

Υπάρχουν 2-3 τύποι που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρολογικά των αυτοκινήτων αλλά ΔΕΝ είναι κατάλληλοι μιας και δεν έχουν σχεδιαστεί για τη συχνότητα εμπλοκής-απεμπλοκής στις εξορμήσεις μας (αλλαγή μπαταριών κλπ). Είναι συνήθως χαμηλής ποιότητας και πολύ "σφικτοί".

ΚΕΡΑΙΕΣ, ΑΠΩΛΕΙΕΣ, ΣΤΑΣΙΜΑ, GAIN

Συγγραφέας: Panos, SV1COX - Published At: Πεμ 13 of Jan, 2011 00:57 EET - (10499 Αναγνώσεις)
Operating

Η διάδοση βελτιώνεται καθημερινά, οι ενεργοποιήσεις την ίδια μέρα σε όλη την Ελλάδα αυξηθήκαν αλλά και το pileup στα HF από το εξωτερικό παραμένει αμείωτο.

Όλα αυτά συνηγορούν στην κατεύθυνση οι πειραματισμοί μας να γίνουν πιο ουσιαστικοί και πιστεύω ότι, μιας και κάπου τα ζητήματα τροφοδοσίας και πομποδεκτών κάπου τα έχουμε ήδη λύσει, ο διάλογος θα επικεντρωθεί πιο ουσιαστικά στις κεραίες.

SOTA και YAESU FT817

Συγγραφέας: Αδάμος, SV2KGA - Published At: Κυρ 13 of Jun, 2010 12:39 EEST - (7555 Αναγνώσεις)
Operating

Σε γενικές γραμμές το FT817 όπως το παράγει η εταιρία , δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της φορητής χρήσης, αλλά με τις παρακάτω μετατροπές μπορούν να μετριαστούν οι διαφορές από τον ιδανικό φορητό πομποδέκτη.-

Τι είναι το SOTA

Συγγραφέας: Panos, SV1COX - Published At: Κυρ 14 of Μαρ, 2010 07:32 EET - (6199 Αναγνώσεις)
Operating

Το SOTA είναι ένα διεθνές πρόγραμμα που ενθαρρύνει τη λειτουργία ραδιοερασιτεχνικών σταθμών στις κορυφές των λόφων και των βουνών. Οι Activators είναι οι ραδιοερασιτέχνες που εκπέμπουν από τις κορυφές και οι Chasers εκείνοι που πραγματοποιούν επαφές μαζί τους. Οι ακροατές των βραχέων (SW Listeners) μπορούν επίσης να συμμετέχουν παρακολουθώντας τις επαφές μεταξύ των Activators και των Chasers.

ΠΟΙΑ ΚΕΡΑΙΑ ?

Συγγραφέας: Αδάμος, SV2KGA - Published At: Δευ 08 of Feb, 2010 19:54 EET - (4219 Αναγνώσεις)
Operating

Εδώ και αρκετά χρόνια συλλέγω κεραίες για φορητούς πομποδέκτες , φτάνοντας σήμερα να έχω ένα αρκετά μεγάλο αριθμό διαφορετικών κεραιών και θέλοντας να απαντήσω σε ερωτήσεις που μου γίνονται κατά καιρούς από συνάδελφους ραδιοερασιτέχνες, αποφάσισα να συγκρίνω όλες τις κεραίες μαζί ,συλλέγοντας και επιπλέον κεραίες από τα φορητά που ήδη χρησιμοποιούν, για να καταλάβουμε αν αξίζει η όχι να αγοράσουμε μια άλλη κεραία για το φορητό μας...

Πιέρια όρη

Συγγραφέας: SV2NCH - Published At: Σαβ 11 of Jul, 2009 00:41 EEST - (11445 Αναγνώσεις)
Πεζοπορία-Ορειβασία

Τα Πιέρια όρη είναι ένα επίμηκες βουνό της Μακεδονίας αρκετά εκτεταμένο που σχηματίζει μια μακρόστενη κορυφογραμμή με κατεύθυνση από βορειοανατολικά προς νοτιοδυτικά.

Grid Locator

Συγγραφέας: Panos, SV1COX - Published At: Κυρ 13 of Jul, 2008 01:34 EEST - (6890 Αναγνώσεις)
Operating

Από τη Wikipedia: «To Maidenhead Locator System είναι ένα σύστημα που χρησιμοποιούν οι ραδιοερασιτέχνες για να δηλώνουν τη γεωγραφική τους θέση. Είχε προταθεί από τον Άγγλο ραδιοερασιτέχνη Dr. John Morris (G4ANB) και αρχικά υιοθετήθηκε από ένα γκρουπ VHF operators που συναντιόντουσαν τακτικά στο Maidenhead στην Αγγλία το 1980. To Maidenhead Locator System αντικατέστησε το παλιότερο QRA locator system έτσι ώστε να είναι χρήσιμο και έξω από τα γεωγραφικά όρια της Ευρώπης. Οι Maidenhead Locators συχνά αναφέρονται και σαν grid locators ή grid squares παρόλο που δεν έχουνε τετράγωνο σχήμα σε καμιά γεωγραφική προβολή.»

SX2MT ( ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ )

Συγγραφέας: SV2KBB - Published At: Τετ 25 of Jun, 2008 09:52 EEST - (9096 Αναγνώσεις)

Το special event έλαβε χώρα στης 14,15 και 21,22 Ιουνίου 2008, δηλαδή όπως κάθε χρόνο το 2o και το 3o Σαββατοκύριακο του μήνα, που γιορτάζετε με τον τρόπο αυτό από τους απανταχού ραδιοερασιτέχνες η προβολή μέσα από τα ραδιοκύματα, διαφόρων θεματικών μουσείων τις περιοχής τους (αρχαιολογικά – τεχνολογικά – πολεμικά κλπ). Επίσημα ο θεσμός αυτός λειτουργεί από το 2002 υπό την αιγίδα συναδέλφων από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Portable Operation

Συγγραφέας: Panos, SV1COX - Published At: Τρι 03 of Jun, 2008 11:44 EEST - (8580 Αναγνώσεις)
Operating

το portable operation αναδεικνύει τις βασικές αρχές του ραδιοερασιτεχνισμού σαν ένα hobby που προωθεί τον πειραματισμό και την έρευνα και αυτός είναι ένας από τους λόγους που είναι πολύ δημοφιλές.

Το άρθρο αυτό δημοσιέυτηκε πρώτη φορά στα SV-NEA τεύχος 80, Ιούλιος-Αύγουστος 2003.

The Art & Skill of Radio Telegraphy #1

Συγγραφέας: Panos, SV1COX - Published At: Κυρ 01 of Jun, 2008 15:36 EEST - (6980 Αναγνώσεις)
Operating

Ο Bill Pierpont (1915-2003) , N0HFF, απέκτησε την άδεια ραδιοερασιτέχνη σε ηλικία 15 ετών το 1930 σαν W9BLK και έκτοτε αφιέρωσε τον περισσότερο χρόνο του στον αέρα στο CW. Δύο χρόνια μετά έλαβε τιμητική διάκριση από τον Αμερικανό Πρόεδρο F.Roosevelt επειδή επικοινώνησε με την Ανταρκτική αποστολή του Byrd το 1932. Εργάστηκε στην Αεροπορική Βιομηχανία. Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο έμεινε ραδιοερασιτεχνικά ανενεργός για κάποιο διάστημα μέχρι που το 1980 ανανέωσε την άδεια του με το διακριτικό N0HFF. Την ίδια περίοδο άρχισε να μαζεύει υλικό και να ερευνά για τον Μορσικό κώδικα και τις μεθόδους μάθησής του. Το αποτέλεσμα αυτού του έργου που έχει ήδη μοιραστεί σε χιλιάδες αντίτυπα και θεωρείται σαν ο απόλυτος οδηγός για την ραδιοτηλεγραφία είναι το βιβλίο που διαβάζετε.

Το βιβλίο στην αγγλική γλώσσα κυκλοφορεί ελεύθερα στο διαδίκτυο. Την Ελληνική του μετάφραση μπορείτε να την παρακολουθήσετε στα άρθρα του http://sota.gr/group.

Για την Ελληνική μετάφραση, Πάνος, SV1COX.

Mini Οδηγός Ορεινής Πεζοπορίας

Συγγραφέας: Panos, SV1COX - Published At: Τετ 14 of Μαϊ, 2008 22:01 EEST - (18842 Αναγνώσεις)
Πεζοπορία-Ορειβασία

Η ορεινή πεζοπορία και η ορειβασία είναι πολύ ειδικές δραστηριότητες. Στην διάρκεια των πολύωρων αναβάσεων το μυαλό στήνει το δικό του γαϊτανάκι. Το λιγότερο, η απελπισία και η δειλία διαδέχονται συνεχώς το θάρρος και τανάπαλην.. ανάλογα και πόσο απέχει η επόμενη ανηφόρα από την κατηφόρα. Αυτό το κομμάτι της πνευματικής προσπάθειας συνδυασμένο με την χαρά της επιτυχίας στην κορυφή και την χαρά της ομαδικής προσπάθειας και συντροφικότητας είναι που μας έχει κάνει πολλούς από εμάς δια βίου εραστές του σπορ.